Trafik Kör

lineTRAFIK logó

a kultúra az ember viszonya az “emberi mű-höz”, az ember által teremtett, megformált világban”


A Trafik Kör 2006-ban jött létre Dabason. Nevét egy ’80-as években épült és legendássá vált trafikról kapta melynek megmentése generálta a közösséget.

2007-ben elkezdték az épület felújítását és egy kiállító térként működő utcabútorrá alakították át ahol rendszeresen mutatják be a művészetek képviselőit.

A Trafik Kör 2010-ben hivatalosan is egyesületté vált és a kis épület felújításával pályázott a Helyi Építészeti Örökség nívó díjra, és még abban évben megkapta az elsőnek járó elismerést.

A Trafik Kör Kortárs Művészeti Egyesület ma már kilépett a Trafik épületéből és több projektjük vívott ki elismerést határon innen és túl.(„BLACK BOX”    PALLÓK+K) Az évek során  bemutatott portré filmekből már komoly archívummal rendelkeznek.

2005-ben azzal a céllal szervezték meg az első építészeti kiállítást, hogy a „kúriák városában” hidat vernek a hagyományos és a kortárs kultúra közé. Ma elmondhatják, hogy ez sikerült. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2016-ban megkapták a Dabas  Kultúrájáért Takácsné Karacs Éva Díjat, ami a város egyik legmagasabb elismerése.

A kiállításokon túl szerveznek a művészet minden ágával foglalkozó programokat előadásokat. („ A MŰVÉSZET DEMOKRÁCIÁJA”, „TÉR,SZÍN,FORMA” „A SZÜKSÉG ÉPÍTÉSZETE”, „ AZ AMATŐR KUBIZMUS” )

2016-ban megalakították az elmúlt évek során a Trafikban kiállító művészekből álló AGORA CSOPORTOT és létrehozták a DABASI KORTÁRS MŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNYT.

2017-et Dabas város vezetése a kapcsolat évének hirdette meg és az egyesület e gondolat mentén keresett fel cseh, lett, lengyel és román  művészeket, akik el is fogadták a meghívást a Trafikba. Távolabbi céljuk, hogy az így kiállított anyagot minél több V4-es országban mutassák be ezzel is prezentálva és erősíve a közös jövő gondolatát.

Hisznek abban, hogy az érték minőségi kategória és nem hely függő, hogy „gyújtópont” nem csak a „tűzközelben” van, hanem bárhol, ahol van egy befogadó hely és egy közösségi akarat. Dabas ilyen hely és a Trafik Kör egy ilyen közösség.

.
.
Advertisements